Slim aan de Slag met de iPad in Edam-Volendam

In Edam-Volendam vinden ze het belangrijk dat zoveel mogelijk ouderen kennis maken met de mogelijkheden die de iPad hen kan bieden bij het langer zelfstandig thuiswonen. Thuissignaal heeft vrijwilligers getraind die de ouderen enthousiasmeren en begeleiden op de iPad. Daarnaast is uniek lesmateriaal ontwikkeld die de vrijwilliger en oudere samen kunnen behandelen.

Slim aan de Slag met de iPad in Edam-Volendam

Profiel-foto
contactpersoon

Menke Strijbis

In Edam-Volendam vinden ze het belangrijk dat zoveel mogelijk ouderen kennis maken met de mogelijkheden die de iPad hen kan bieden. Communicatie met naasten, het gemak van diensten via Internet of ontspannen hersengymnastieken, het draagt allemaal bij aan het langer zelfstandig thuiswonen. De gemeente biedt ouderen een iPad om te lenen en ondersteuning van vrijwilligers die hen daarbij kunnen helpen.

Thuissignaal heeft een nieuw trainingsprogramma ontwikkeld dat zowel deelnemers als vrijwilligers praktisch en eenvoudig op weg helpt met een methode die gericht is op de interesses en behoeftes van de deelnemer. Op deze wijze blijven ze enthousiast en gemotiveerd om meer met de iPad te gaan doen. 

In zes wekelijkse bijeenkomsten werden de vrijwilligers getraind in zowel vaardigheid (hoe ga je met elkaar om, hoe stimuleer je enthousiasme, hoe weet je wat iemand wil en kan en hoe ga je samen oefenen?) als techniek (hoe werkt het, wat betekent dit eigenlijk, hoe los je iets op, hoe hou je het privé en veilig?).

Elke week kreeg men een nieuw hoofdstuk mee van de unieke leeswijzer, die in de taal van de oudere is geschreven en waarmee zij hun vorderingen kunnen bijhouden. Hiermee konden ze direct aan de slag met de deelnemers die week.

Tevens heeft Thuissignaal de servicedesk van de gemeente ondersteund. Deze afdeling beheert de iPads en kreeg zo middelen in handen om de iPads snel weer klaar te maken voor een nieuwe uitleentermijn.

Lees meer over onze iPad Training "Slim aan de Slag met de iPad".

Over Menke

Menke Strijbis is jarenlang actief geweest in leidinggevende functies op het gebied van marktonderzoek en data intelligence.