Gerichte informatie voor inwoners rondom Lekker blijven wonen

Gemeenten pakken steeds meer de verantwoordelijkheid op om inwoners goed te informeren over toekomstbestendig wonen. Zo schakelden zes gemeenten in West-Friesland ons in voor het verzorgen van verdiepingsavonden voor inwoners met als thema 'Lekker blijven wonen'.

Gerichte informatie voor inwoners rondom Lekker blijven wonen

Profiel-foto
contactpersoon

Nini Viëtor

In 2017 en 2018 bieden zes West-Friese gemeenten hun inwoners informatieavonden aan met als thema Lekker blijven wonen. Het is een vervolg op en een verdieping van de informatieavonden die in 2016 werden gehouden, waarbij vooral de nadruk lag op duurzaam wonen.
Ook toen al werd een duidelijke link gelegd met toekomstbestendig wonen. Als je je huis duurzamer maakt, is het immers slim het ook meteen geschikt te maken om er tot op hoge leeftijd te kunnen blijven wonen. Bezoekers van de avonden van vorig jaar gaven aan graag een verdieping te willen op dit specifieke onderwerp en daar geven deze gemeenten gehoor aan. Tijdens de avonden komen zowel de bouwkundige aspecten als het onderdeel huistechnologie (of domotica) uitgebreid aan bod.

Bouwkundige aspecten

Elke avond start met een bouwkundig onderdeel dat verzorgd wordt door een bouwkundige van het Duurzaam Bouwloket. 
Tijdens de avond passeren allerlei voorbeelden de revue. Van drempels verwijderen en laden in keukenkastjes tot en met de inrichting van de tuin.
Alles bedoeld om inzicht te geven in wat toegankelijker, makkelijker en veiliger kan. Denk aan automatische raamopeners voor wie niet meer bij de bovenlichtjes kan, of bijvoorbeeld een handige postopvanger voor onder de brievenbus.

Huistechnologie/domotica

Naast de bouwkundige aspecten, worden ook de technologische mogelijkheden belicht. Hiervoor zijn de specialisten van Thuissignaal aanwezig. Zij laten mensen zien hoe je je huis zo slim mogelijk kunt inrichten. Mét voorbeelden van slimme toepassingen en apparaten en het zogenoemde Technolologiehuisje van Generatie Thuis dat steeds op verschillende plekken in West-Friesland te zien is.
Doel van de demonstraties is dat mensen het gemak van de toepassingen tijdens de bijeenkomst zelf al kunnen ervaren. 
De belangrijkste boodschap bij dit onderwerp: die technologie is er, dus maak er gebruik van waar nodig en pas het aan op je eigen situatie! Het blijkt - steeds opnieuw - eenvoudiger dan mensen denken om de technologie te integreren in je eigen huis.

Over Nini

Nini Viëtor traint binnen haar eigen bedrijf Viëtor Communicatie Training onder meer installateurs om hun klanten beter te adviseren over comfortabel en veilig wonen.